Cubby for media and charging station

Long ago we had extended this wall to shrink the opening from kitchen to family room. When this wall was built we had carved out a niche that we used as a telephone station. But now who uses landlines? So it’s become a television for the chef to watch and a charging station for phones and other media.

kitchen_tv_area.JPG

When we built the wall we had run electricity up to the area to power the answering machine. So in the rebuild we had the power but just needed to reconfigure how it would work to charge phones, tablets and television.

kitchen_wall_media_area

The drywall was cut back to enlarge the area to fit a wall mounted television. Since this wasn’t a weight bearing wall we could do whatever we pleased on the hole and the framing. The electric box was turned so it could provide power on the right and the left side. It sits in the middle of the charging shelves.

kitchen_walls_media_outlet3

Next angled shelves were installed. These allow the phone or table to sit on a slant so when the door is open, the face of the device can be seen easily. When planning your own, just make sure that the size allows your hand to go into the cubby to pull out the phone; as these shelves were originally planned they were too tight for easy in and out, so we adjusted their size.

kitchen_walls_media_outlet2

kitchen_wall_media_shelves

kitchen_wall_media_shelves2

The front was then framed out (as above) and doors were installed on hinges to fold down and up. These were recycled drawer fronts from the island drawers which I pulled out when we redid the island.

When building the unit, we matched the top height lintel and crown molding to the pantry door that was on the same wall as well as the breakfast bay window lintels. The entire thing is painted the same white as all the molding in the house.

DSC_1769.JPG

It really turned out looking good and its been great to have our phones and tablets so handy as this is the hub of the house!